Aktuality

Nový knihovní systém

Nový knihovní systém

Vážení čtenáři!

Od 1. 10. 2020 knihovna přechází na celosvětově rozšířený knihovní systém Koha. S tímto přechodem souvisí různé změny. A jelikož se nejedná o zanedbatelné změny, "ostrý start" spustíme až od 1. 1. 2021. Budeme mít tedy tři měsíce čas - tzv. přechodné období - si na novinky zvyknout.

Nejzásadnější změny se budou týkat upomínek z prodlení. Z paušálních částek za vrácení výpůjček po uplynutí výpůjční doby se stává pohyblivý poplatek ve výši 1 Kč za 1 dokument a 1 den. Což znamená, že pokud má čtenář půjčeno 10 knih a vrátí je pět dní po termínu, zaplatí 50 Kč namísto dosavadní dvacetikoruny. Stejně tak ale za zpoždění vrácení dvou knih o jeden den, to bude jenom dvoukoruna. V přechodném období na toto budeme pouze upozorňovat, na ostro to tedy začne platit až od 1. 1. 2021. Co se však změní hned, bude to, že již vůbec nebudeme zasílat upomínky poštou. Povinnosti placení upomínek z prodlení však tato skutečnost čtenáře nezprošťuje. Pokud tedy čtenář neuvede svůj e-mail, o upomínce se dozví až při návštěvě knihovny, nebo z předžalobní výzvy (kterou nadále budeme poštou zasílat).

S upomínkami souvisí také změny v prodlužování. Nově neplatí, že s načtením čtenářského průkazu se všechny výpůjčky automaticky prodlouží. O prodloužení bude třeba výslovně požádat nebo si je provést samostatně přes internet. Výpůjční doba dokumentu bude stále 30 dní a prodloužit ji lze pouze dvakrát - opět o 30 dní. Jednu knihu tak lze mít  maximálně 90 dní. Aby se tato doba nesmyslně nezkracovala, je možné prodlužovat výpůjčky nejdříve 14 dní před vypršením výpůjční doby.

Dokumenty, které si rezervoval jiný čtenář bude možné prodloužit pouze jednou, a to o 14 dní. Koha totiž zastává filozofii, že knížku by neměl půl roku blokovat jeden člověk, a pokud ano, pokuta za zpozdné bude tak vysoká, že za ni knihovna může zakoupit další exemplář. Také upozorňujeme, že rezervovaná kniha bude na svého čtenáře v knihovně čekat pouze 14 dní (namísto původních 30).

Změn dozná také čtenářské konto. Přístup ke čtenářskému kontu vede buď z webových stránek knihovny nebo přes adresu katalogu. Přihlašovací jméno si nově čtenář může zvolit libovolně sám a je potřeba ho při nejbližší návštěvě knihovny sdělit knihovnici.To znamená, že přihlašovací údaje do čtenářského konta je nutné napoprvé nastavit v knihovně. Po přihlášení pak čtenář vidí své výpůjčky, jejich historii, ale také historii plateb atd.

Od zavedení nového knihovního systému bude přístupný nový elektronický katalog knihovny, a to z adresy https://katalog.knihovna-hlinsko.cz/.

Bude také důležité, aby čtenář při každé návštěvě předložil svůj čtenářský průkaz. Upozorňujeme, že vzhledem ke zpřísňující se ochraně osobních údajů již nadále nebudeme moci tolerovat půjčování několika osob na jeden průkaz a budeme v souladu s knihovním řádem trvat na tom, že každý uživatel musí mít průkaz vlastní.

Víme, že přijmout změny nebývá vždy snadné. Věříme však, že výše uvedené změny povedou nakonec ke spokojenosti nás všech (mimo jiné proto, že knihy budou cirkulovat rychleji a dostanou se tak k více čtenářům) a že nám zachováte přízeň.


css a grafika: Vojtěch Trocha